Ağız cerrahisi, dişleriniz, diş etleriniz, çeneleriniz veya diğer ağız yapılarınız üzerinde gerçekleştirilen herhangi bir cerrahi işlemi ifade eder. Buna ekstraksiyonlar, implantlar, diş eti greftleri ve çene ameliyatları dahildir. Ağız cerrahisi genellikle bir ağız ve çene cerrahı veya bir periodontistlerimiz tarafından yapılır. Hekimlerimiz, ağız cerrahisi prosedürlerinde ileri düzeyde eğitim almış diş uzmanlarıdır.
Ağız Cerrahisi Türleri Nelerdir?
Diş çekimi, diş kemiği greftleri, periodontal (diş eti) greftleri ve düzeltici çene cerrahisi dahil olmak üzere çok çeşitli prosedürleri içerir.
Çeşitli cerrahii uygulamalardan en yaygın olanlardan bazıları diş çekimi, diş kemik greftleri, diş implantları, periodontal cerrahi ve düzeltici çene cerrahisidir.
Diş Çekimi
Ağız cerrahisinin en yaygın türü diş çekimidir. Şiddetli diş çürüğü, diş eti hastalığı (periodontitis), diş travması veya yirmi yaş dişi komplikasyonlarınız varsa çekim önerilebilir. Bazen sizi takma dişlere veya diğer protez cihazlarına hazırlamak için diş çekimleri yapılır.
Çoğu diş hekimi mümkün olduğunda doğal dişleri kurtarmayı tercih eder, ancak bazen genel ağız sağlığınızı korumak için diş çekimi gerekebilir. Ek olarak, birçok diş hekimi, çürük, kemik kaybı ve diğer problemler için riskinizi azaltmak için önleyici bir önlem olarak yirmi yaş dişinin çekilmesini önermektedir.
Kemik Artırma Greft Uygulamaları
Çenenizde kemik kaybı meydana geldiğinde kemik grefti gereklidir. Bunun olmasının birkaç nedeni vardır. Doğal dişleriniz mevcut olduğunda, kökler çenenizdeki sinirleri uyarır. Bu, beyninizi çenenize besin göndermesi için sinyal vererek onu güçlü ve sağlıklı tutar. Bir süredir diş eksikliği varsa, sinirleri uyaracak kökler olmadığı için o bölgede kemik erimesi meydana gelebilir. Dental kemik grefti, daha sonra diş implantlarının yerleştirilebilmesi için çene kemiğinizdeki hacmi ve yoğunluğu geri kazandırır.
Bazen, sağlayıcınız periodontal cerrahi sırasında bir kemik grefti yerleştirebilir. Gelişmiş diş eti hastalığı, dişlerinizin etrafındaki kemiğin aşınmasına neden olabilir. Kemik grefti hareketliliği azaltır ve sağlam bir temel sağlayarak dişlerinizi güçlü ve sağlıklı tutar.
Diş implantları
Dental implantlar, yaygın olarak mevcut en güvenilir ve en uzun ömürlü diş değiştirme seçeneği olarak kabul edilir. Titanyum veya zirkonyadan yapılan implantlar, eksik diş köklerini taklit etmek amacıyla çene içerisine gömülür. İmplantlar iyileştikten sonra diş kronları, diş köprüleri veya takma dişlerle restore edilebilirler.
Periodontal cerrahi
Orta veya şiddetli periodontitisiniz varsa, uzmanlarımız diş eti hastalığı tedavisini önerebilir. Bu işlem sırasında diş eti hattınız boyunca kesiler yapılır ve doku geçici olarak dişlerinizden uzaklaştırılır. Cerrahlarımız daha sonra diş köklerinizi temizleyerek diş etlerinizin altında biriken plak ve bakterileri temizleyecektir. Son olarak, diş eti dokusu yeniden konumlandırılır ve yerine dikilir.Bazen periodontitisin bir sonucu olarak diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Bu durumlarda diş eti greftine ihtiyacınız olabilir.
Düzeltici çene ameliyatı
Ortognatik cerrahi olarak da adlandırılan düzeltici çene cerrahisi, çene kemiklerinizdeki iskelet anormalliklerini giderir. Bu prosedür, çiğneme işlevini iyileştirmek, yanlış hizalamayı düzeltmek veya yüz dengesizliklerini gidermek için önerilebilir. Düzeltici çene cerrahisi, disfonksiyonunun neden olduğu ağrıyı hafifletmek için de kullanılır.
İyi eğitimli ve deneyimli bir ekiple, eksiksiz diş ihtiyaçlarınız için en iyi tedavi yöntemini geliştireceğiz.
Büyük ameliyatlara veya tedaviye başlamadan önce ameliyat öncesi bir değerlendirme yapılır. Bu, mevcut önemli diş problemlerini ele almak içindir.
Süreç Nasıldır?
Danışma
Diş uzmanlarımız/diş hekimlerimiz, tıbbi ve diş geçmişinizin ayrıntılarını öğrenecek ve diş röntgeninizi inceleyecektir.
Diş uzmanlarımız/diş hekimlerimiz dişlerinizin, çenenizin ve ağzınızın fiziksel muayenesini yapacak ve (gerekirse) tedavi seçeneklerini ve zaman çizelgelerini tartışacaktır.
Tedavi
Diş değerlendirmenizdeki muayene ve röntgen sonuçlarına bağlı olarak, diş uzmanlarımız/diş hekimlerimiz planlanmış tedavinize başlar.
Öte yandan, diş tedavisi gerekiyorsa, diş tedavinizin zamanında tamamlanması için elimizden gelenin en iyisini yaparız.
Takip ve Bakımı
Cerrahi öncesinde ele alınması gereken önceden mevcut diş rahatsızlıkları yoksa medikal tedavi tamamlandıktan sonra takip yapılır.